ناجی

نوشته هایی از جنس یکرنگی

ناجی

نوشته هایی از جنس یکرنگی

ناجی

هوالستار

چون به دریا می توان راه یافت
سوی یک شبنم چرا باید شتافت
عطار

پیوندهای روزانه

۶ مطلب در مهر ۱۳۹۳ ثبت شده است

آتل کششی ( Splint Traction ) در زمان جنگ جهانی اول ساخته شد. این آتل به طرز قابل توجهی میزان مرگ و قطع اندام ناشی از شکستگی ران که بر اثر برخورد ترکش ، انفجار یا سایر تروماها ایجاد می شد ، را کاهش داد.

امروزه آتل کششی نقش عمده ای را در مراقبت پیش بیمارستانی از شکستگی منفرد ران بر اثر تروما ایفا می کند.

شکستگی استخوان ران به دلیل خونریزی وسیعی که به همراه دارد جزء شکستگی های عارضه دار محسوب می شود. غالبا درد ناشی از شکستگی موجب اسپاسم عضلانی می شود و با وجود توده عضلانی بزرگ در ران ، عضلات منقبض شده ران می توانند انتهای شکسته استخوان را جابجا کنند و این موضوع شکستگی ران را خطرناک تر می کند.  این کار سبب می شود تا قطر ران افزایش یافته و در نتیجه خونریزی بیشتری درون آن واقع شود ، لذا علاوه بر صدمات فراوان بافت نرم ، به این دلیل هم درد بیشتری ایجاد می گردد.

آتل کششی ، قطر ران و فضای خونریزی را کاهش داده و استخوان ران شکسته شده را در امتداد مناسب قرار می دهد. این کار به کنترل خونریزی، بهبود درد و کاهش احتمال ایجاد صدمات داخلی که در صورت انتقال بیمار بدون بی حرکت نمودن او روی می دهند ، کمک می کند.

به یاد  داشته باشید که لازم نیست از شکستگی ران ، مطمئن شوید.اگر ران دردناک،متورم یا تغییر شکل داده است باید همچون یک استخوان ران شکسته با آن برخورد کنید.

دو نوع اصلی آتل کششی عبارتند از:

1-دارای چارچوب دو قطبی هیر و توماس (Thomas traction splint )

 

 

2-دارای چارچوب یک قطبی ساگر (Sager Emergency traction splint)
 

 

 

در موارد زیر نباید از آتل کششی استفاده کرد :

  • صدمه وارده به فاصله 4-5 سانتی متری زانو یا مچ پا قرار دارد.

  •  خود زانو آسیب دیده است.

  •  مفصل هیپ(لگن و ران) آسیب دیده است.

  •  لگن دچار آسیب شده است.

  • آمپوتاسیون(قطع  عضو) نسبی همراه با جدایی استخوان وجود دارد و اندام دیستال تنها به وسیله بافت مارژینال به بدن متصل است ( در این حالت،آتل کششی می تواند باعث جدایی کامل شود).

 

نحوه بستن آتل کششی

 

     

    پی نوشت :

    اندام دیستال(دکتر مهرداد منصوری - "متخصص ارتوپدی")

    دیستال کلمه ای است که در علم آناتومی برای نشان دادن جهت بکار برده میشود. مثلا میگوییم انگشت دست در دیستال مچ دست قرار دارد به این معنا که فاصله انگشت تا ریشه اندام فوقانی (یعنی شانه) بیشتر از مچ دست است.

    دیستال بودن به معنای دورتر بودن است. پس وقتی یک عضو اول در دیستال عضو دومی قرار دارد به این معنا است که فاصله عضو اول تا ریشه اندام بیشتر از فاصله عضو دوم است.

    زانو در دیستال مفصل ران قرار دارد. همچنین لگن در دیستال ستون مهره قرار گرفته است.


     

    • مجتبی ابراهیم نژاد

    هموتوراکس به زبان ساده عبارتست از : تجمع خون در فضای جنبی به دلیل خونریزی داخلی.  هموتوراکس می تواند خیلی جزئی و غیرقابل شناسایی در صحنه حادثه باشد یا در صورتی که با آسیب وسیع عروق بزرگ همراه باشد ، وضعیت بیمار را به سرعت به مخاطره افکند. خونریزی شدید می تواند ریه را به طور کامل جابه جا کند. به سرعت باعث  جمع شدن بیش از 1500 میلی لیتر خون شود و مورتالیته 75% ایجاد کند ، به گونه ای که نزدیک به دو سوم بیماران در صحنه جان خود را از دست بدهند. با این حال ، خونی که در قفسه سینه جمع می شود ، حجم جاری و کارآیی تنفس را کاهش داده و بیماری که قبلاً دچار تروما شده است را به سرعت به طرف شوک پیش می برد.

    علائم :
    اختلال تنفس ، علائم شوک ، تاکی پنه ، تاکیکاردی ، تنگی نفس ، زجر تنفس ، کاهش فشار خون ، درد قفسه سینه ، پوست رنگ پریده سرد و مرطوب، کاهش صداهای تنفسی

    درمان :
    - حمایت راه هوایی و تهویه
    -  حمایت گردش خون
    - اتساع مجدد ریه درگیر برای کاهش خونریزی
    - در صورت نیاز به درخواست کمک


    • مجتبی ابراهیم نژاد

    جابجا شدن کامل یا ناقص استخوان ها از موقعیت طبیعی خود در یک مفصل را دررفتگی می نامند.

    (مفصل:محل اتصال دو سر استخوان را گویند.)


    • مجتبی ابراهیم نژاد

     در بیشتر موارد خونریزی از بینی ناشی از افزایش فشار خون ، ضربه مغزی ، خشکی مخاط بینی ، ضربه و دستکاری است . خونریزی از بینی در اغلب موارد  خود بخود بند می آید و بندرت نیاز به درمان دارد .با این موجو چنانچه خونریزی از بینی بعلت ضربه شدید به سرو صورت باشد سرو گردن باید ثابت بماند .


    اقدامات و کمک های اولیه در خونریزی از بینی
    1- بهتر است مصدوم در حالت نشسته و سر او کمی متمایل به جلو باشد.
    2-با استفاده از انگشتان شست و نشانه خود ،‌ بینی بیمار را از بالای قسمت غضروفی به مدت 5 الی 15  دقیقه فشار دهید و از بیمار بخواهید  که از دهان نفس بکشد.
    3 - یک کیسه یخ بالای تیغه بینی،بین دو ابرو قراردهید.
    4 - اگر مصدوم بیهوش بود سر وی را به پهلو بچرخانید و مراقب آسیبهای گردنی و نخاعی باشید.


    • مجتبی ابراهیم نژاد

    حسین درخشان به ارائه آماری از عملکرد سازمان امداد و نجات هلال احمر در طرح تابستانه سال ۹۳ پرداخت.
    درخشان افزود: اتوبان تهران ـ‌ قم با ۶۸ مورد عملیات جاده‌ای همچنان پرحادثه‌ترین جاده کشور است و بعد از اتوبان تهران ـ‌ قم، جاده ارومیه ـ خوی با ۵۹ مورد و کرج ـ قزوین با ۵۸ مورد حادثه‌سازترین جاده کشور به شمار می‌روند.

    رشد۲٫۶ درصدی عملیات های جاده ای

    سخنگوی سازمان امداد و نجات با اشاره به اینکه از تاریخ ۱۵ خرداد تا ۵ مهر که طرح تابستانه اجرا شده است ۱۲ هزار و ۹۱۲ مورد عملیات و خدمات امداد و نجات به مردم ارائه شده است افزود: کل عملیات‌های هوایی...

    • مجتبی ابراهیم نژاد

    هیپوکسی به کاهش اکسیژن در سطح سلولی گفته می‌شود.
     اگر اکسیژن کافی توسط خون به بافت ها نرسد سلول های مغز بیش از سه تا چهار دقیقه از اکسیژن محروم شده و می میرند.
    این‌ وضعیت‌ زمانی‌ اتفاق‌ می‌افتد که‌ خون‌، اکسیژن‌ ناکافی‌ در اختیار بافت‌های‌ بدن‌ قرار دهد. علل‌ این‌ وضعیت‌ از خفگی‌ یا مسمومیت‌ تا اختلال‌ کارکرد ریه‌ یا مغز متفاوت‌ است‌. این‌ وضعیت‌ (بسته‌ به‌ درجه‌ هیپوکسی‌) با علایم‌ مختلفی‌ همراه‌ است‌. اگر هیپوکسی‌ به‌ سرعت‌ درمان‌ نشود، می‌تواند کشنده‌ باشد چون‌ وجود غلظت‌ کافی‌ اکسیژن‌ برای‌ کارکرد تمام‌ اعضا و بافت‌های‌ بدن‌ حیاتی‌ است‌.
    در فرد سالم‌، مقدار اکسیژن‌ موجود در هوا بیش‌ از حدی‌ است‌ که‌ بافت های‌ بدن‌ برای‌ کارکرد طبیعی‌ به‌ آن‌ نیاز دارند. با این‌ حال‌ در فرد بیمار یا آسیب‌ دیده‌، کاهش‌ اکسیژنی‌ که‌ به‌ بافت‌ها می‌ رسد، کارکرد بدن‌ را بیش‌ از پیش‌ مختل‌ می‌کند.
    هیپوکسی‌ خفیف‌، توانایی‌ تفکر صحیح‌ را در فرد کاهش‌ می‌دهد اما بدن‌ در پاسخ‌ به‌ این‌ حالت‌، سرعت‌ و عمق‌ تنفس‌ را افزایش‌ می‌دهد. با این‌ همه‌، اگر اکسیژن ‌رسانی‌ به‌ سلول‌ های‌ مغزی‌ تنها به‌ مدت‌ 3 دقیقه‌ قطع‌ شود مرگ‌ این‌ سلول ‌ها آغاز می‌شود.



                                                    "علائم هیپوکسی"

    تاکی پنه (افزایش سرعت تنفس)
    دیس پنه (تنگی نفس)
    پوست رنگ پریده وسرد
    تاکی کاردیا (افزایش ضربان قلب)
    هایپر تانسیون (افزایش فشار خون)
    بیقراری
    عدم آگاهی به زمان و مکان
    سردرد
    سیانوز (پوست، گوش، لب، ناخن)

    منبع : پایگاه پرستاری 87 آزاد کرمان

    • مجتبی ابراهیم نژاد